Входни врати за тежки атмосферни условия

Ако къщата, в която живеете се намира в регион, който е прочут с тежките си зими или големи летни горещини, то вие имате нужда от входна врата, която е направена специално за тежки атмосферни условия. Повечето хора правят грешката при избора на входна врата да се съсредоточат единствено и само върху дизайна и външния вид на вратата, без да вземат предвид нейната функционалност и издръжливост. Неправилният подбор на входна врата може да доведе до голяма загуба на топлина и увеличаване на сметките за ток и отопление, освен това ще имате проблеми с поддръжката ѝ, тъй като вратите, които не са направени да издържат на влага и силно слънце започват да избеляват и да ръждясват. Много е важно да се подбере правилната входна врата спрямо атмосферните условия в региона, който обитавате.

Подходящи врати за зимно време

Например при екстремно студени зими най-доброто решение е да изберете врата, чието крило е с добра изолация (полистирен, минерална вата, пчелна пита) за да не губите топлина през вратата и съответно да пропуска студ и влага към дома ви. С отлична изолация са например блиндираните врати. Друг много важен фактор в този случай е уплътненията да бъдат от качествени материали и да бъдат обслужвани често.

Врати, подходящи за горещи региони

Както има врати за студено и влажно време така има такива, които са направени за региони с много високи температури. Вратите от този клас са с покритие, което издържа на пряката слънчева светлина и няма да позволи на вратата ви да избелее с времето. Препоръчваме вратите, изработени изцяло от дървесина, тъй като дървото е отличен изолатор на топлина, а с правилните лакове ще удължите живота му многократно.

Врати, подходящи при висока влажност

Най-големият враг на всички видове входни врати си остава влагата и прякото и често обливане с вода. Това води до ръждясване на самите крила и панти. Тук бихме препоръчали да потърсите врата, която е изработена изцяло от алуминий. Малко по-скъпи са от стандартните модели, но никога няма да имате проблеми с ръжда и раздуване, а и не изискват никаква поддръжка. За тези от вас, които не искат да сменят сегашната си врата препоръчваме да се сдобият със защитен лак или боя, чрез която да направят входните си врати доста по-влагоустойчиви.

Освен правилният подбор на входна врата трябва да имате предвид, че правилният и професионален монтаж също увеличават зашитата от различните атмосферни условия.

About the author