Какъв цвят да е престилката за кухня в стил Прованс

Трябва в този случай да сте запознати с главното правило за кухнята. Има основен цвят  в нея и цвят на допълненията ,като елементи на декора или щори. Цветът на престилката за готвене трябва да бъде като цвета на допълненията. Ако в интериора преобладават не два, а три цвята, то основен става цветът на шкафовете и масата, допълнителни ще бъдат цветовете на декора, щорите и кухненската престилка, а третият /и втори основен/ – става цветът на стените.

Като правило, белият цвят за кухните в стил Прованс се явява основен. Ако цялата кухня е изпълнена в предимно бял цвят, то готварската престилка може да бъде с всякакъв оттенък – лавандула, зеленикаво, небесно, розово, кафяво.

Ако един от двата основни цвята в кухнята е кафяв, трябва да се избира според неговият оттенък. За по-бледи нюанси на кафявото е подходяща престилка за готвене в лавандула, с уклон към сиво. Но в никакъв случай някакъв неонов цвят. Ако кафявото е ярко и светло, интересен избор за този кухненски аксесоар ще стане тъмна лавандула или аметист, цвят на млада трева. Почти за всички оттенъци на кафявото ще подхождат тюркоазен и небесен цвят.

С розовия цвят в стил Прованс трябва много да внимавате. Независимо, че не е най-добрия цвят за този стил, може да го използвате, но само ако в кухнята преобладават три, а не два цвята. Иначе много лесно ще превърнете Прованс в нещо кичозно бляскаво.

Ако кухненските шкафове са в салатено или небесно, престилката за готвене може да е в светлокафяво или бежово. Стените в тоя случай трябва да са в бяло или в светли топли нюанси.

И един съвет. Ако един от цветовете е тъмен или блед, кухненският аксесоар не трябва да се откроява ярко. Препоръчително е също да не се използва яркочервено. Само малко, например поставете храстова червена роза на масата. Не са желателни оранжево, жълто, черно и  ярко зелено, както и ярките нюанси на розово. Тези цветове абсолютно не подхождат на стил Прованс. Той се отличава с лекота, светли тонове и практичност/но не за сметка на уюта/ и свободно пространство. Остава си популярен и до днес и често се използва в интериора на дома. Като се има предвид, че стилът обича природата, то свежи цветя в саксии на прозореца, но не на плота, или изсушени стръкчета лавандула във ваза перфектно ще допълнят кухненския интериор. Затова и престилките за готвене трябва да бъдат в светли цветове, например бял. Не трябва да се забравя и за символа на този стил – лавандулата. Ако нюансът пасва на общия интериор, то престилката за готвене ще е добре да е в лавандулово или светлозелено. Понякога се използва и небесен цвят.

В кухнята, като правило, прекарваме много време. Затова и атмосферата трябва да бъде отпускаща и спокойна. Ако вашата кухня е в стил Прованс, вие наистина сте си осигурили място, където ще прекарвате чудесно сами, докато готвите, със семейството или с приятели. И кухненската престилка в преобладаващо светли или пастелни тоново ще внесе очарование и ще допълва атмосферата и уюта във вашата кухня.

About the author