Психолог в София е необходим толкова, колкото и личният лекар

От години за щастие се обръща еднакво значение както на физическото, така и на менталното здраве. Все повече хора започват да осъзнават важността от това да чувстват душевен мир и удовлетворено, спокойно съзнание. Твърде често, обаче, ни се струва трудно да балансираме между забързания живот и психическото здраве – това важи с особена сила за динамиката на големия град. Ето защо се счита, че да разполагаш с психолог в София например, е също толкова важно като това да имаш добър личен лекар.

Кои са най-честите ментални проблеми и препятствия, срещу които се изправят жителите на големите и забързани градове

Не е тайна за никого, че големият град предоставя куп възможности за личностно развитие – в пределите на столицата например бихме могли да открием много по-добри и ценни опции, свързани с работата, образованието, здравеопазването, културни дейности и мероприятия.

Наред с тези облаги, обаче, всеки средностатистически човек ежедневно е подложен на неимоверно напрежение – непрестанното поскъпване на продукти и услуги, огромният трафик, все по-скъсяващите се крайни срокове и множеството от задачи и задължения са само част от негативите на това да живееш в голям град. Често ефектът им оказва своето отрицателно влияние върху психиката ни. В границите на големите градове статистически хората се сблъскват в пъти по-често с някои от следните ментални състояния:

  • Паник атаки – изразът на тревожността и паническото разстройство спохожда голям процент от хората, живеещи под непрестанен стрес на границата на бърн аута или преживели неизлекувана травма;
  • Депресия – потиснатото настроение, апатията и меланхоличните усещания никак не бива да се пренебрегват;
  • Проблемите във взаимоотношенията с околните често са следствие от прекомерно натрупаното напрежение и нерви;
  • Често прибягваме до агресията като отдушник на дълго стаявани проблеми, болка страхове, притеснения;
  • Динамиката, непрестанните изисквания и очаквания, както и страхът от провал успешно биха могли да отключат генерализирана тревожност, която осезаемо да влоши качеството ни на живот;

Консултацията с психолог в София е най-удачният вариант, ако изпитвате дистрес, неспокойство, тъга или нервно напрежение

Все повече хора успешно се оттърсват от стигмата, доскоро обитаваща сферата на менталното здраве – за разлика от преди, все по-рядко човек избира да таи в себе си проблеми и терзания от всякакво естество. Ако живеете в напрежение и стрес, то консултацията със специалист-психолог определено може да ви помогне в откриването на първоизточника на проблема, а оттам и на справянето с неговите негативни проявления в живота ви.

Не допускайте липсата на време и непрестанното отлагане да са причините за влошеното ви ментално състояние. Грижете се за психиката си така, както полагате грижи и за тялото си.

About the author