Не може да заспите? Ето какво да направите

Случвало ли ви се е да ви се е на сутринта да ви предстои важен и дълг ден, а вие да се въртите в леглото, опитвайки се да заспите. В такива моменти обикновено прибягваме до добрия стар трик с броенето на овце. Но е много по-вероятно това да ви отегчи и да изпуснете бройката, отколкото да заспите. В случай, че от известно време изпитвате трудности да заспите, ето няколко по-ефективни начина, които могат да ви помогнат. Вижте кои са те и ги пробвайте още довечера!

Сменете възглавницата

Може да ви учудим с това твърдение, но вашата възглавница има значение за комфорта на съня ви. Дори да ви е била удобна преди години, с течение на времето възглавниците също се износват. Това може да доведе до трудност да откриете удобна поза за сън. Постоянното наместване, обръщане и свиване на възглавницата в опит да я направите по-удобна, е повече от сигурен знак, че е време за нова.

Възглавниците от дунапрен се предават най-бързо, като обикновено срока им за употреба е до 2 години, след което трябва да се сменят. Новите модели възглавници от мемори пяна и латекс, например,  са значително по издръжливи и могат да ви служат вярно между 5-8 години. Най-важното обаче е да откриете възглавница, която да поддържа врата ви в правилна позиция и да не причинява неудобство и болка в тази област.

Настройте температурата в стаята

Учените са открили, че оптималната температура за сън е някъде около 19-21 градуса. Ако в спалнята ви е твърде топло или обратното – прекалено студено, това може да е още една причина за тормозещото ви безсъние. За да се справите с проблема, препоръчваме ви преди лягане да затоплите или изстудите помещението, така че температурата в стаята да е приятна. През лятото, когато горещините са неизбежни, климатикът или друг уред за охлаждане е добре да ви бъдат постоянно под ръка.

Успокойте съзнанието си

Когато работните задачи се натрупат или ви предстои важно интервю, нивата на стрес в организма могат рязко да се повишат. Така вместо да заспите спокойно, потъвате в тревоги за бъдещето и притеснения за притискащите ви крайни срокове. Ако това е ситуация и при вас, то най-вероятно не сте изчистили всички въпроси в главата си. Опитайте преди да си легнете, да сте си създали план за следващия ден – какво трябва да направите, как да реагирате, ако нещо се обърка и т.н. По този начин, че ще спокойни, че имате решение и знаете как да действате, независимо по какъв начин се развият нещата. С други думи, за да се отървете от стреса и неизвестността, бъдете подготвени.

Заместете телефона с книга

Проверяването на служебния имейл или социалните ви профили, докато вече сте в леглото, само ще ви разсее от това да се подготвите за сън. Често се случва да се заинтригувате от някои имейл или снимка на приятел и неусетно да прекарате следващия час, разглеждайки неща на телефона си. Освен това, светлината, която излъчва телефонът, доказано стимулира мозъка ви да остане буден за по-дълго, което допълнително усложнява бързото заспиване. Вместо това, прочетете глава от любимата си книга, а след това е време да загасите лампата и да се отдадете на сладки сънища.

Създайте си вечерен ритуал

Един доказано ефективен метод за справяне с безсънието е създаването на успокояващ ритуал, който да следвате преди лягане всяка вечер. Какво ще включите в него, зависи от самите вас. Идеята е да се успокоите, да се подготвите за лягане и да дадете сигнал на мозъка ви, че е време за заслужена почивка.

Може да включите медитация, която е изключително полезна в такива случаи. Като за начинаещи, добра идея е да започнете с приложение за телефон или клипове в интернет, които да насочват медитацията ви. Изисква време докато свикнете, но постепенно ще ставате все по добри.

About the author