Обезболяващи с продължително действие – пет пъти по-вероятно да доведат до нисък тестостерон

Ниските нива на тестостерон са пет пъти по-често срещани при мъжете, приемащи дългодействащ опиоид, отколкото краткодействащ опиоид за хронична болка, според ново проучване на Kaiser Permanente, публикувано в The Clinical Journal of Pain.

Въпреки че е известно, че опиоидите причиняват ниски нива на тестостерон при мъжете, това проучване дава първата индикация за значителна разлика в риска между краткодействащите (незабавно освобождаване) и дългодействащите опиоиди. 81-те души в ретроспективното проучване са били на възраст между 26 и 79 години (средна възраст 51 години) и са били приети в клиниката за хронична болка в медицинския център Santa Rosa Kaiser Pernarse, Калифорния, между януари 2019 г. и юни 2020 г.

Всички участници са били на стабилна доза опиоид в продължение на поне три месеца и никой преди това не е бил диагностициран с нисък тестостерон. В момента се провежда по-голямо ретроспективно проучване на над 1500 мъже.

  • „Налице е голяма разлика в доказателствената база за опиоиди“, каза Андреа Рубинщайн, доктор по медицина, отделение за хронична болка и анестезиология, Постоянен медицински център на Кайзер, Санта Роза.
  • „Необходими са повече изследвания за безопасността и ефикасността. Трябва да знаем как можем да предписваме тези изключително полезни лекарства по начин, който ще донесе най-големи ползи за нашите пациенти, без да създава допълнителни рискове. “ След предписване предимно на пациенти с рак, употребата на лекарства, базирани на опиоиди, като Testosterone Enanthate (Тестостерон Енантат) и Станозолол (Стромба) за лечение на хронична, неракова болка, скочи рязко през последните десетилетия.
  • Около 4,3 милиона американци ежедневно използват опиоиди за лечение на болката. „В продължение на много години лекарите се насърчават да предписват дългодействащи опиоиди, вместо опиоиди с кратко действие, защото сметнали, че са по-безопасни, имат по-малък потенциал за злоупотреба и предлагат по-последователен контрол на болката, но нито едно изследване никога не е подкрепяло тази практика.“ – каза д-р Рубинщайн.

Проучването сравнява употребата на опиоиди с кратко действие, които незабавно освобождават болкоуспокояващи и се приемат на всеки четири до шест часа, в сравнение с дългодействащи опиоиди, които бавно освобождават лекарства за болка, и се приемат на всеки 8–12 часа. Здравият млад човек трябва да има нива на тестостерон между 300 и 800 нанограма на децилитър (ng / dL); В това проучване ниският тестостерон, известен също като хипогонадизъм, се определя като по-малко от 250 ng / dL.

Ниските нива на тестостерон са свързани с намалена мускулна маса, костна плътност (остеопороза или остеопения), познание, настроение, либидо (сексуално желание) и цялостно качество на живот.

Седемдесет и четири процента от мъжете на дългодействащи опиоиди са имали ниски нива на тестостерон, в сравнение с 34 процента от мъжете на краткодействащи опиоиди. След проследяване на дневната доза и индекса на телесна маса, проучването установи, че мъжете, приемащи дългодействащ опиоид, са 4.78 пъти по-склонни да имат нисък тестостерон, отколкото опиоид с кратко действие.

Дозата не е свързана с повишен риск от развитие на нисък тестостерон. „Тези лекарства са подходящи за краткосрочна, остра болка“, каза д-р Рубинщайн. „Отдавна е екстраполирано, че те също могат да се използват безопасно в дългосрочен план за борба с хроничната болка. Сега откриваме, че дългосрочната употреба на опиоиди може да има важни нежелани последици за здравето. „

About the author