Избор на подходящия климатик за вашия дом

Когато търсите климатик за вашия дом, важно е да изберете правилния тип за вашите нужди. Ето няколко съвета за избор на правилния климатик:

Разход на енергия на климатици

Ватът е обща единица, използвана за измерване на мощността. Типичното потребление на мощност на климатика е приблизително три киловата на час. Това обаче не е точна наука; различните системи изискват различно количество мощност. Един вентилатор, например, може да използва до 50 вата, но ще изисква повече от два пъти повече, за да функционира правилно. По същия начин, прозоречен климатик ще консумира до 500 вата, докато преносим модел ще използва по-малко. За да изчислите разходите за работа на прозоречен климатик, умножете броя на часовете, в които ще работи, по хиляда. След това разделете това число на дванадесет, за да получите месечна цена.

Друг начин за изчисляване на консумацията на енергия на климатик е да погледнете неговия SEER рейтинг. Тази оценка измерва колко ефективно един климатик използва електричество чрез изчисляване на разликата между температурата вътре и навън. Ниските оценки на SEER ще доведат до по-високи сметки за електричество, но също така могат да доведат до редовни повреди, чести цикли на поддръжка и други проблеми. Ето защо е важно да закупите климатична система с висок SEER/EER рейтинг. По този начин ще можете да спестите енергия и пари едновременно.

Освен това, размерът на къщата ви играе важна роля за потреблението на енергия от климатичните системи. Единичен климатик за къща от сто квадрата ще използва по-малко енергия от дом от триста квадрата. И накрая, енергийната ефективност на един климатик е друг важен фактор, който трябва да имате предвид. Колкото по-висок е EER (коефициент на енергийна ефективност), толкова по-малко електроенергия ще консумира.

Видове климатици

Има много различни видове климатици. Всички те работят чрез преместване на хладилен агент от един комплект намотки в друг. Прозоречните климатици имат прозоречен модул, който се вписва в прозореца, а стенните модули имат цял ??корпус. И двата вида имат отвор за излизане на въздуховода навън. Климатикът с прозорец обикновено е по-енергийно ефективен от другите видове климатици. Ако обмисляте да закупите климатик за малка стая, прозоречният е най-добрият избор.

Ако купувате за първи път, изборът на климатик може да бъде объркващ процес. С толкова много различни видове климатици на пазара е важно да знаете какво търсите. Въпреки че ще искате нещо, което е лесно за инсталиране и поддръжка, ще трябва да имате предвид и функционалността и размера на системата. Ето няколко съвета за избор на климатик:

Сплит системите са добър вариант за домове с множество зони. Тези системи са системи от две части и обикновено се използват в сгради, които нямат цялостна тръбна система. Те се състоят от две или повече отделни части: външен кондензатор и вътрешен изпарителен модул. Външният компонент има компресор, докато вътрешният компонент е много по-лек и може да бъде поставен почти навсякъде във въздушното пространство. Съвременните сплит системи за климатизация са оборудвани с дистанционно управление и термопомпени съоръжения за отопление през зимата.

Цена на климатици

Има няколко причини, поради които климатиците са скъпи. Топлината и влажността са голям фактор, но също така е добра идея да инвестирате във висококачествен модул. Климатикът не само ще запази дома ви по-прохладен, но и ще намали риска от дехидратация. Министерството на енергетиката се опитва да направи климатиците по-ефективни, така че се очаква цените да се покачат. Предлагат се много различни марки климатици, така че със сигурност ще намерите този, който ще отговори на вашите нужди.

Капацитетът на вашия климатик определя колко плащате. Климатиците се измерват в тонове или BTU, като един тон е равен на 12 000 BTU. Колкото по-голям е домът, толкова по-голям трябва да бъде климатичният модул. Устройствата с голям капацитет обикновено разчитат на по-големи намотки на изпарителя. Дължината на линиите за хладилен агент също ще повлияе на цената. Едностепенните климатици са най-евтини; двустепенните модели обикновено струват с 15 до 20% повече.

Климатичните модули могат да бъдат скъпи, а най-евтиният вариант  е свободностоящ модул.  Въпреки че свободностоящите модули нямат толкова висока производителност, колкото други видове, не е необходимо те да бъдат толкова скъпи, колкото си мислите. Освен това те обикновено заемат много място в стаята. Ето защо може да помислите за друга опция, ако цената на високоефективен модул е ??твърде висока.

About the author